10.9.09

Tesbih...


Kaç saniyede otuz üç kere Sübhanallah diyebilir insan? Elhamdülillah ı otuz üç kere söylemek otuz üç saniye sürebilir mi? Allahuekber demekten başka bir anış ifade etmez durumunu.

Neden rukû da "Sübhane Rabbiyel Azim" deriz? Neden den önce Ne deriz? Dil ile "Büyük olan Rabbimi tesbih ve tenzih ederim" deriz, bedenimiz zaten tesbih halindedir. Allah büyüktür diye haykırır bükülen belin. Ellerin dizlerine tutunmasa düşersin. Allah ın büyüklüğünü haykırır dizlerin dermasızlaştıkça. Başın öne eğilir. Gözlerinle aczini anlarsın.

Doğrulunca Elhamdülillah dersin. Çünkü acizsin. Hep rukû halinde kalsan düşmez misin? Acizsin işte. Ama Allah o acizliğin içine öyle büyüklükler sığdırmışki Allahuekber den başka bir zikir kurtarmaz insanı bu durumdan. Kim insanı büzer, toparlar da bir "atılan bir su"ya sığdırır?

Allahuekber.

Nihayet secdeye varır insan. Acizliğin anlaşılmasının zirve yaptığı andır. Hangi zikir imdada yetişir? "Sübhane Rabbiyel-Ala". Kendini, başına buyruk yaşamaktan kurtaran hamleyi yaparsın. Alnını yere koyarsın. Geldim Ya Rabbi der bedenin. Acizim, aczimi itirafım secdemdir, Büyüklük ve Yücelik yalnız Sana mahsustur, Sen bütün noksanlıklardan münezzehsin der dilin. Yüzün kızarır çok kalırsan secdede. Bedenindeki kan böyle tepki verir. Kızardıkça, kan hücum ettikçe yüzüne, açılır kapılar cennette. İtiraf ettikçe örter, gizler Allah tekbaşınalıklarını, başınabuyruk davranışlarını.

Allahuekber.

Aczinin farkına vardıkça Allah ın yüceliğini, O'nda hiç bir noksanlığın bulunmadığını anlarsın. Aczinin içinde nice büyüklükler olduğunu anlayınca şükür edersin. Bu şaşkınlığını gizleyemezsin. Allahuekber dersin.